Verkrachting
Kindermisbruik - mishandeling
Seksueel kindermisbruik
Mishandeling

Hulp na aanranding of verkrachting

Bij een aanranding of een verkrachting wordt iemand met geweld of onder dreiging van geweld gedwongen om seksuele handelingen te ondergaan of zelf uit te voeren. Iedereen kan slachtoffer worden van een aanranding of een verkrachting. De gevolgen van zo’n gebeurtenis zijn vaak groot.

Een veel voorkomende reactie na seksueel geweld is om het geheim te houden. Uit schaamte, uit schuldgevoel of omdat u opziet tegen de gevolgen. Het kan zijn dat u denkt dat u zich aanstelt of dat u niet weet of het wel echt zo erg was. Toch is het belangrijk te beseffen dat de pijn die u voelt er mag zijn. U hoeft zich niet groot te houden.

Uw naasten kunnen u soms het gevoel geven dat u zelf schuldig bent aan wat er is gebeurd. Bijvoorbeeld door te zeggen dat u anders had kunnen reageren. Of dat u duidelijker had kunnen zijn. Veel mensen reageren onbedoeld op die manier als ze praten met een slachtoffer. Schaam u echter niet en verwijt uzelf niets.

Wat is verkrachting?

Verkrachting is het seksueel binnendringen van het lichaam onder dwang. Iemand kan je mond, vagina of anus ongewild binnendringen met een penis, vinger of een voorwerp. Dit valt allemaal onder verkrachting.

Ben ik verkracht?

Je bent verkracht als iemand onder dwang jouw lichaam is binnengedrongen met een penis, vinger of een voorwerp.

Verbreek de stilte

Praten over wat u is overkomen kan spannend zijn. Het kan zijn dat u zich schaamt voor wat er is gebeurd, of dat u zich schuldig voelt. U hoeft het niet alleen te dragen, er is hulp die past bij wat u nu nodig heeft.

Lichamelijke verwaarlozing

Kindermishandeling - Verwaarlozing

Kindermisbruik (ook pedoseksualiteit)

Kindermishandeling - Kindermisbruik

Psychische mishandeling

Psychische mishandeling

Psychische verwaarlozing

Psychische verwaarlozing