Verkrachting
Kindermisbruik - mishandeling
Seksueel kindermisbruik
Mishandeling

Kindermisbruik cijfers

Door de schandalen in de kerk, de zaak rond atletiekcoach Jerry M. en alle commotie over de Michael Jackson-documentaire domineert kindermisbruik doorlopend de media. Het blijft echter, ook in Nederland, onmogelijk om een goed beeld van de omvang van het probleem te krijgen.

Helft van de kinderen houdt altijd problemen

De gegronde schatting van één op de drie kinderen wordt bevestigd door de onderzoekers. De frequentie of de duur van het misbruik kan enorm variëren. Sommige kinderen worden eenmaal betast. Andere kinderen worden jarenlang door iemand gedwongen om met regelmaat seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Als ik iets heb geleerd van mijn werk, is dat alles mogelijk is bij seksueel misbruik, ook wat je je niet kunt of wilt voorstellen.

De helft van alle slachtoffers houdt er de rest van zijn of haar leven significante problemen aan over. Wat omvang en impact betreft kun je spreken van een epidemie. Bij sommigen gaat het dan om het hebben van nachtmerries, angsten of depressies. Anderen ervaren tot op hoge leeftijd problemen met intimiteit en het vertrouwen in andere mensen, zeker op het gebied van seksualiteit.

Veel slachtoffers blijven hun hele leven zwijgen

Het blijft heel lastig om exacte kindermisbruik cijfers boven tafel te krijgen, licht ook de woordvoerder van de Nationaal Rapporteur toe. Zeer jonge kinderen die worden misbruikt, kunnen vaak zelf nog niet verbaal aangeven wat er is gebeurd en ook als ze wat ouder waren op het moment dat het heeft plaatsgevonden, treden veel kinderen niet naar voren uit schaamte of schuldgevoel.

Dit is ook de ervaring van De Kindertelefoon, die in 2018 8.450 gesprekken over seksueel misbruik voerde. Een kwart van de gesprekken ging over ongewenste intimiteiten en een kwart over verkrachtingen.

Veel jonge kinderen herkennen misbruik ook niet, stelt woordvoerder Heleen Alders. Ze hebben nog nooit van misbruik gehoord, ze weten simpelweg niet wat het is. En de dader presenteert wat er gebeurt als ‘normaal. Bij iets oudere kinderen en tieners is het vaak een combinatie van factoren. Denk aan dreiging van of manipulatie door de dader, een gevoel van loyaliteit of afhankelijkheid en de angst dat je er zelf schuldig aan bent of dat je niet geloofd wordt.

Bron kindermisbruik cijfers: o.a. CBS, Slachtofferhulp Nederland

950

Ontucht met minderjarige 2019

660

Ontucht met misbruik van het gezag 2019

1610

Aantal zedenmisdrijven in 2019

860

Ontucht met minderjarige 2018

640

Ontucht met misbruik van het gezag 2018

1500

Aantal zedenmisdrijven in 2018

870

Ontucht met minderjarige 2017

550

Ontucht met misbruik van het gezag 2017

1420

Aantal zedenmisdrijven in 2017

860

Ontucht met minderjarige 2016

530

Ontucht met misbruik van het gezag 2016

1390

Aantal zedenmisdrijven in 2016

880

Ontucht met minderjarige 2015

570

Ontucht met misbruik van het gezag 2015

1450

Aantal zedenmisdrijven in 2015

1050

Ontucht met minderjarige 2014

570

Ontucht met misbruik van het gezag 2014

1620

Aantal zedenmisdrijven in 2014

Heb je te maken (gehad) met seksueel misbruik, praat er dan over met iemand die je kan vertrouwen

Seksueel misbruik is een traumatische gebeurtenis en het is niet vreemd dat je ondersteuning nodig hebt in de verwerking. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste, gespecialiseerde behandelaar. Op de pagina kindermisbruik gevolgen, kun je lezen wat je kunt doen als je te maken hebt met seksueel misbruik.