Verkrachting
Kindermisbruik - mishandeling
Seksueel kindermisbruik
Mishandeling

Seksuologen

Een seksuoloog is een psycholoog of een arts, die gespecialiseerd is in seksuele problemen. Een arts-seksuoloog kan in de behandeling ook lichamelijk onderzoek doen en medicijnen voorschrijven.

De seksuoloog kan u helpen bij seksuele klachten zoals:

  • Pijn bij het vrijen

  • Weinig of geen zin in seks

  • Vaginisme

  • Niet klaarkomen of juist te vlug klaarkomen

  • Kinderwens en seksuele klachten

  • Gevolgen voor seksualiteit van ziekte, medicatie of medische behandeling

  • Seksuele gevolgen van schokkende seksuele ervaringen in het verleden

Wat doet een seksuoloog

De seksuoloog kijkt in een intake wat de hulpvraag is en welk behandelaanbod het beste past bij deze hulpvraag. Dit gebeurt door middel van een gesprek, en indien nodig, door diagnostische onderzoek en doorverwijzing voor medisch onderzoek. Op basis van de uitkomst van deze intake wordt een behandelplan voorgesteld. Er wordt hierbij rekening gehouden met de psychische, biologische en sociale aspecten van het probleem.

Wat zijn de oorzaken van een lager of laag verlangen naar seks

Seksueel verlangen verschilt sterk van mens tot mens. De ene persoon heeft van nature geen of minder zin dan de andere. Een laag verlangen kan ook de weerspiegeling zijn van uw gezondheid, levensstijl, stress, maar ook van uw relatie. Enkele mogelijke oorzaken: stress, depressie, laag zelfbeeld, slecht beeld van eigen lichaam, zorgen, vermoeidheid, slaaptekort, hormonale problemen, prostaatproblemen, de menopauze, relatieproblemen, seksueel misbruik in het verleden, roken, medicijnen, alcohol en drugs, slechte eetgewoonten, slechte algemene conditie

Moet ik een relatie hebben om naar eens seksuoloog te kunnen gaan

Nee. Singles kunnen ook baat hebben bij gesprekken met een seksuoloog, het hangt af van het seksueel probleem waarvoor u behandeling zoekt.

Kosten

De kosten voor een seksuoloog kunnen verschillen, omdat niet alle seksuologen hetzelfde tarief hanteren. Wat de mogelijkheden zijn voor vergoeding van seksuologische hulp door een seksuoloog kun je het beste navragen bij je zorgverzekeraar. Verder adviseren we je om er voor te zorgen dat mogelijke toezeggingen (bijvoorbeeld per e-mail) worden bevestigd.