Verkrachting
Kindermisbruik - mishandeling
Seksueel kindermisbruik
Mishandeling

Trauma specialisten

Wij hebben een aantal trauma specialisten, waar wij hele goede ervaringen mee hebben. Op onze zorgkaart kunt de dichtbijzijnste zorgspecialist vinden. Wij adviseren u wel om na te kijken in hoeverre uw zorgverzekering de kosten dekt en of de betreffende praktijk een zorgovereenkomst heeft met de zorgverzekeraar.

Hulp bij verwerken van traumatische ervaringen

Een trauma of jeugdtrauma verwerken begint bij het zoeken van hulp. Vertel je verhaal aan een psycholoog of een psychiater en leg uit welke klachten je hebt. Deze psychiater/psycholoog zal wellicht ook met je familie en vrienden willen praten om een beter beeld te krijgen. Soms is een psychiatrisch onderzoek onderdeel van de traumabehandeling. Op basis van alle informatie wordt een diagnose gesteld.

Psychotrauma

Er zijn twee verschillende soorten trauma’s. Bij het eerste soort is er één keer iets gebeurd wat traumatisch was voor jou. Dit heet een enkelvoudig trauma. Bij het tweede soort heb je meerdere nare ervaringen gehad over een langere periode. Dit heet een meervoudig of complex trauma.

  • Enkelvoudig trauma

Bij een enkelvoudig trauma maakte je één keer iets ingrijpends mee, bijvoorbeeld een ongeluk of overval. Deze heel vervelende gebeurtenis heb je niet goed kunnen verwerken, en heeft vervolgens geleid tot een trauma. Enkelvoudig betekent niet dat dit trauma minder erg is dan een meervoudig of complex trauma. Beide soorten kunnen veel grip hebben op jouw leven.

  • Meervoudig of complex trauma

Als je voor een periode of meerdere keren iets vervelends meemaakte kun je een meervoudig trauma ontwikkelen. Voorbeelden hiervan zijn terugkerende mishandeling, herhaald seksueel misbruik of gepest worden. Als je deze heftige gebeurtenissen niet kunt verwerken heb je een meervoudig trauma. Hierbij komen vaak ook andere klachten voor, zoals een angststoornis, een negatief zelfbeeld of verslavingsproblemen. Een meervoudig of complex trauma kan jouw karakter en ontwikkeling beïnvloeden.

PTSS

PTSS - Posttraumatische stressstoornis

CPTSS

CPTSS - Complexe posttraumatische stressstoornis

ASS

ASS - Acute Stressstoornis

DIS

Dissociatieve identiteitsstoornis DIS

ITT

Institutionele traumatisering ITT