De gevolgen van seksueel misbruik
Seksueel misbruik laat littekens na in het zich ontwikkelende kinderbrein, zo wordt steeds duidelijker uit onderzoek. Hoe ernstiger het misbruik, hoe groter de schade op volwassen leeftijd in het brein blijkt te zijn. Vooral als kinderen niemand hebben bij wie ze zich veilig voelen, zijn hun hersenen kwetsbaar voor de impact van een traumatische ervaring als seksueel misbruik. De kindermisbruik symptomen zijn zeer breed en kunnen levenslange klachten veroorzaken, het is dan ook zaak dat je zo spoedig mogelijk hulp gaat zoeken of iemand in ieder geval in vertrouwen neemt.
Trauma na seksueel misbruik
Seksueel misbruik is een enorm ingrijpende en ontwrichtende gebeurtenis. Seksueel misbruik kan kortstondig plaatsvinden, gedurende een aantal weken of maanden, maar kan ook jaren voortduren. Mogelijk kamp je met klachten na seksueel misbruik, zoals gevoelens van verdriet, schaamte, onmacht en herbelevingen. Seksueel misbruik verwerken is ontzettend moeilijk en het kan fijn zijn om hierin ondersteuning te krijgen.
Verwerking seksueel misbruik
Seksueel misbruik is een traumatische gebeurtenis en het is niet vreemd dat je ondersteuning nodig hebt in de verwerking. Je huisarts kan je doorverwijzen naar de juiste, gespecialiseerde behandelaar. Bij je verzekering kun je nagaan in hoeverre de kosten voor de behandeling worden vergoed.
Praten over seksueel misbruik
Ondanks mogelijke gevoelens van schuld en schaamte, is het verstandig om iemand in vertrouwen te nemen en te vertellen wat jou is aangedaan. Door erover te praten kunnen emoties een uitweg vinden en kan wat er gebeurd is lichter worden voor je. Denk hierbij aan bijvoorbeeld je ouders, broer of zus, een goede vriend of een docent. Ook wanneer het misbruik nog plaatsvindt, is het raadzaam het aan iemand te vertellen. Het misbruik kan alleen stoppen, wanneer je erover vertelt. Heb je niemand in je directe omgeving aan wie je jouw verhaal toevertrouwt? Dan kun je altijd contact met ons opnemen.