Verkrachting
Kindermisbruik - mishandeling
Seksueel kindermisbruik
Mishandeling

Kindermisbruik

Kindermisbruik (ook pedoseksualiteit) is het seksueel misbruiken van een minderjarige door een volwassene. Het is een vorm van kindermishandeling en een zedendelict.

Hoe herken ik seksueel misbruik bij een kind?

Kinderen die seksueel misbruikt zijn, geven daarover lichamelijk en geestelijk signalen af. Maar die signalen zijn niet altijd kenmerkend voor seksueel misbruik. Ze kunnen ook het gevolg zijn van andere problemen.

Slachtoffers loverboys

Zowel meisjes als jongens kunnen in handen vallen van een loverboy. Zij worden emotioneel afhankelijk en uitgebuit voor prostitutie of andere illegale activiteiten. Deze vorm van mensenhandel heeft grote gevolgen voor de psychische en sociale ontwikkeling van slachtoffers.

Voorbeelden signalen seksueel misbruik

Voor buitenstaanders is het moeilijk de signalen van seksueel misbruik te herkennen bij een kind. Wel zijn er signalen waar u op kunt letten. In de volgende situaties kan sprake zijn van seksueel misbruik:

  • slaapproblemen, bang zijn in het donker, nachtmerries, extreme vrees voor monsters
  • verlies van eetlust, eetproblemen, voortdurend buikpijn hebben zonder verklaarbare reden
  • plotselinge wisselingen in de stemming van het kind: ongelukkig zijn, boos zijn of plotseling teruggetrokken gedrag
  • vrees voor bepaalde mensen of plekken, bijvoorbeeld: het kind wil niet alleen gelaten worden met een oppas, huisvriend of familielid
  • een ouder kind dat zich gedraagt zoals een jong kind. Bijvoorbeeld weer bedplassen, duimzuigen of heel eenkennig worden
  • weigeren om over een geheimpje te praten dat het kind met een andere volwassene heeft
  • praten over een nieuwe, oudere vriend en daar vaak over de vloer komen
  • plotseling veel zakgeld hebben
  • seksueel gedrag vertonen dat niet bij de leeftijd past

Gedragsveranderingen bij kinderen

Bij plotselinge gedragsveranderingen bij kinderen tot ongeveer 10 jaar is het raadzaam vragen te stellen aan het kind. Of vraag advies aan een hulpverlener. Kinderen zwijgen vaak over seksueel misbruik. Dat komt meestal omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Ze zijn ook bang dat de pleger en zijzelf het nog moeilijker krijgen als het misbruik bekend wordt.