Pleegkind wil lotgenoten seksueel misbruik verenigen

Kindermisbruik gevolgen

Tiels pleegkind wil lotgenoten seksueel misbruik verenigen

De Tielse Dominique (32) werd als baby door de overheid bij haar moeder weggehaald. Ze kwam al snel in een pleeggezin waar ze haar hele jeugd werd mishandeld en misbruikt. Nu wil ze lotgenoten van seksueel misbruik verenigen.

In de nasleep van de commissie Samson, die misbruik in de jeugdzorg onderzocht, kreeg Dominique een schadevergoeding van 15.000 euro. De commissie concludeerde in 2012 dat de overheid en Jeugdzorg tekort zijn geschoten in het bieden van een veilige omgeving. Er kwamen twee regelingen voor schadevergoeding, de indieningstermijn sloot vorige maand. De Tielse vindt dat er te weinig gebeurt om de duizenden slachtoffers echt te helpen.

Luxe en duur

De aangewezen lotgenotenorganisatie Skip heeft volgens haar te nauw met Jeugdzorg samengewerkt en forse steken laten vallen in het behartigen van de belangen van de slachtoffers. Met een groepje lotgenoten wil de Tielse daarom zelf een lotgenotendag organiseren.

Dominique: ,,Ik ben op verschillende bijeenkomsten en lotgenotendagen geweest. Vaak was alles heel luxe en duur. Dan waren er heel veel mensen, waarvan maar een paar lotgenoten. Feestjes van de hulpverlening die reclame komen maken voor hun behandelingen. Steeds meer mensen verloren de hoop en haakten af. Op de laatste bijeenkomst stond ik met een lotgenoot te praten en dachten we: ‘waar is iedereen nou?’. Toen kwam het idee om zelf wat te organiseren.’’

Seksueel misbruik

De Tielse dag moet daarom alleen voor lotgenoten zijn: alle slachtoffers van seksueel misbruik. Zo zijn er ook mensen betrokken die met de commissie Deetman te maken hadden, die misbruik binnen de katholieke kerk onderzocht. Dominique denkt dat er zo’n 150 mensen zullen komen. Na de eerste aankondigingen op Facebook hebben zich 30 mensen aangemeld.

Taboe

Als particulier initiatief blijkt het echter erg lastig om een bijdrage of medewerking te krijgen. Aanvragen bij het ministerie en de stichtingen Skip en KLOKK zijn afgewezen. Dominique kan de kosten voor de bijeenkomst en vervoer voor mensen die dit niet kunnen betalen niet zelf op zich nemen. De dag staat daarom op losse schroeven, maar ze legt zich er niet bij neer. ,,We blijven gewoon doorgaan. Ik wil het taboe doorbreken en ons een krachtige stem geven. Maar vooral bij elkaar zijn en een goede dag hebben. Gezellig wat eten en drinken. Ervaringen en tips uitwisselen, elkaar steunen: bij welke therapie heb je baat gehad, hoe ga jij er mee om, trucs om de nacht door te komen.’’

Fouten

In haar achterhoofd hoopt ze vanuit deze groep invloed uit te kunnen oefenen op de commissie De Winter die momenteel onderzoek doet naar geweld in de jeugdzorg. ,,Ik hoop dat ze nu niet weer dezelfde fouten maken en de slachtoffers en hun belang echt voorop stellen. Kinderen zijn nu nog steeds het slachtoffer. Dat mag niet zo zijn.”

Bron: Gelderlander

Steun onze stichting met een gift of wordt jaarlijkse donateur